Vävda tyger

Vävda tyger är basen i vårt liv med tyger och hemtextil – vävda tyger är en av de äldsta produkter vi har omkring oss. De absolut äldsta tygerna har vi hittat rester av i Georgien – det är fragment av tyger som är cirka 34.000 år gamla.

Vävda tyger

För 35.000 år sedan var världen varmare och människor i Georgien gick troligen nakna större delen av året eller klädde sig i djurhudar.

Men sen hände något – det var upptakten på på den senaste istiden som kom till Georgien. Det blev kallare och blötare.

Att klä sig i djurhudar året runt var en omöjlighet för stenåldersfolken. Någon i Georgien fick idén att fläta ihop linfibrer.

De äldsta tyger man har hittat i Georgien är troligen inte de första tyger som skapades då tygerna man har hittat har varit färgade och ganska täta.

Man kan tänka sig att innan man lärde sig att väva med lin så hade man provat många olika material och tekniker – inte för att tala om in färgning av tyger som är avancerat.

Kunskapen att väva tyg spred sig från Georgien och över både Europa och Asien – ganska snart hade människor vävda tyger på sig som kläder kalla dagar och underkläder till djurhudar när det var väldigt kallt.

Det som skiljer den moderna människan från Neandertalarna är att vi är extremt sociala och vi byter hela tiden information och kunskap med varandra – teknik som att väva tyg spred sig fort mellan de moderna människorna medan Neandertalarna levde i isolerade grupper utan större utbyte med varandra.

Troligen var det vår sociala hjärna och förmågan att sprida kunskaper som gjorde att vi kunde överleva när vår värld förvandlades till konstant vinter i cirka 70.000 år innan våren kom. Även om människorna inte bodde på isarna så bodde de bredvid i en kall och blöt värld.

Tyger hade en fördel förutom att de var så lätta – tyg torkar snabbare än djurhudar gör. Genom att klä sig i tyg kunde man hålla sig torrare.

Idag så vävs tyg på samma sätt som i Georgien för 35.000 år sedan och några av våra favoriter bland tyger är linnetyger.

Linne är ett fantastiskt material i allt från kläder, hemtextil till inredning. Linne är extremt tåligt så att väva ett tyg i linne gör att man har ett tyg som man kan använda länge, linne blir med tiden mjukt och linne kan torka upp fukt som få andra naturmaterial kan.

Det kanske inte är så konstigt att tyger av linne är de vanligaste diskhanddukar och det bästa alternativet till syntetiska wettextrasor.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *