En sommar med regn tack

Jaha, då ser det ut som att det blir en dålig sommar igen. FAN VAD SKÖNT. Resebolagen kommer att tjäna enorma pengar på folk som flyr landet som om det vore inbördeskrig. Varför gillar folk sol egentligen?

En sommar med regn tack

Jag hatar sol

Det är inte kul att sitta i solen. Man gör ju ingenting, man bara sitter där, och blir svettigare och svettigare. Till slut får huden en läbbig soluppvärmd lukt. Om man har tur blir man röd, och det är någonting som folk verkar fira.

Röd?

Det är ingen smickrande färg att ha i ansiktet. Den enda fördelen är att ingen ser om man blir generad. Efter några dagar försvinner krabbfärgen och man börjar ömsa skinn som en orm. Sen är man blek igen och måste offra åtskilliga timmar till i gräset för att ”behålla färgen”. Hört talas om brun-utan-sol någon? Då jävlar blir man brun.

Jag har en teori

Läs noga nu. Sedan barnsben får man höra positiva saker om solen som till exempel ”Jamen titta så fint solen lyser.” och negativa saker om regnet som ”Åhnej, det ser ut som att det kommer att bli regn”.

Åhnej, det ser ut att bli sol i morron, tänker jag när jag hör den så kallade positiva väderprognosen. Den är ju enormt positiv, väderpresentatörerna ska alltid le när de säger s-ordet.

Allt det här handlar om inlärt beteende. Vi har blivit lärda att vi ska tycka om solen, och tycka illa om regnet. Regnet verkar vara Sveriges värsta fiende. Men jämför hur många dagar det regnar i det här landet med antal soldagar.

Just det, det är dags att lära sig att tycka om regnet. Speciellt på sommaren. Det finns inget som doftar så vackert som sommarregn. Det svalkar huden (och sköljer bort den där vidriga solsvettlukten jag pratade om tidigare som är jobbigt ofräsch).

Nu ska jag berätta om allt roligt man kan göra när det regnar (till skillnad från när det är soligt, då man bara sitter som ett fån i gräsmattan och blir trött av ingenting).

Man kan kura ihop sig hemma under täcket med en bra bok eller någon man tycker om. Man kan tända ljus för att få upp mysstämningen ännu mer. Om man har blivit blöt ute på vägen hem kan man sätta på sig en tjocktröja i storlek extraextraextralarge för att bli varm igen.

Men det bästa av allt är när det slutar regna. INTE för att solen tittar fram, utan för att då kan man promenera i skogen och luften är så fräsch att man kan ta djupare andetag än vad man kan göra med hjälp av Vicks Blå. Allting har blivit tvättat av regnet och regndropparna ser ut som glasyr på de gröna bladen.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *