Att digga på konsert

Jag var på konsert för några dagar sedan. Det var en sån där missplacerad konsert som tog plats på en av Stockholms anrika teatrar fastän den kanske helst skulle framförts på en avslappnad öppen scen i Kungsträdgården. Men det är ju trots allt november, så sitter vi alla fall där i det varma mörkret, lite halvspända och förväntansfulla.

Att digga på konsert

Gruppen som äntrar scenen har en rytmisk glädje som snabbt sprider sig till publiken som består av folk i alla åldrar, dock är den övervägande delen ungdomar.

Jag får allt svårare att sitta stilla i min stol, och detta är ju Sverige hallå, det är ju inte precis så att jag ställer mig upp ensam i salongen och släpper ut mina inneboende rytmer.

Efter en sådär tre låtar ber äntligen artisterna oss att stå upp och sjunga med vilket alla gör, även den medelålders mannen bredvid mig som verkar kunna precis alla låtar. Efter två låtars vilt jazzande sätter sig stora delar av publiken sig ner medan tre personer i mitten fortfarande står kvar och fortsätter sin glädjedans.

Det är nu problematiken börjar. Hur är det egentligen med de oskrivna lagarna om framförsittande publiks stående vid konserter eller evenemang då platsen egentligen är en sittplats?

Får man, som i detta fall på denna konsert, i denna anrika gamla teatersal ställa sig upp och med våld försöka trycka ner personerna framför sig när de inte vill sitta ner?

Detta är i alla fall vad som sker. Helt plötsligt är hela min rad och de tre raderna omkring involverade i detta gästskådespel som sker mellan de äldre paret som trots allt betalat 220 kr för att lugnt få sitta ner och se den exotiska konserten och de tre bohemiska ungdomarna som inte kan sitta ner när deras idoler rular scenen.

Dilemma. Paret är vansinnigt och efter tre minuters våld mot de framförstående ungdomarna lämnar de konserten i protest.

Jag sitter där, häpen och förvirrad i min stol. På scenen sjunger gruppen om the rhythm of love you have inside, medan raderna 7 till 10 i publiken på denna anrika teater i Sveriges huvudstad Stockholm sitter och funderar på vem som egentligen vann i sitta/stå-duellen.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *