Sova gott

Sova gott

det räcker inte när du ska välja säng

Förr i tiden köpte man en säng eller soffa för att man behövde någonstans att vila. I dag köper man inte en säng, man köper en livsstil. Den ska inte bara vara bekväm, den ska säga vem du är.

Design har kommit att bli ett av 2000-talets viktigaste ord. Det påminner om 1990-talets modebegrepp återvinning, i början var det bara några få entusiaster men det blev snabbt allt fler.

I dag har majoriteten av de unga och vuxna fått ett brinnande intresse för formgivning i alla dess skepnader. Det handlar mindre om komfort än om utseende. Helst ska möbeln också säga något mer, den ska förmedla ett budskap om vem det är som äger den.

Soffan är inte längre en soffa, utan en representant för den som sitter i den. Möbeln ska berätta vem du är, precis som dina jeans, din frisyr, din bil och din partner.

Detta är något som de stora firmorna insett och dragit nytta av. Ordet merförsäljning ligger på alla deras läppar, då de skapar hela koncept för kunden att fördjupa sig i.

Magasin och tidningar inriktade på bara mode, design och inredning är bland de mest populära hos läsarna, där denna alltmer utbredda trend fått ett allt starkare fäste.

Tidningen Wallpaper delade i januari-februarinumret ut Design Awards, där allt från ”best new public building” till ”best new furniture design” bestämdes. ”Best bed” gick till svenskägda Dux för sängmodellen ”Dux 7007”.

Räcker det inte att bara sova gott, så är Dux ett av de företag som har förstått att tillräckligt inte är mycket nog. Sängtillverkaren är kanske rent utav den som har gått längst i sitt koncepttänkande.

Sedan slutet av förra året går det nämligen att hänge sig helt åt ett liv i Dux. I Helsingborg har Hotel Duxiana öppnat, där allt från lobbyn, tapeterna och rummen signeras Dux.

Planen är att fler hotell ska dyka upp i Sverige och övriga världen i framtiden. Att köpa en Dux-säng betyder alltså numera att man är en berest människa, något som kanske tilltalar företagets nya och yngre kundkrets.

Frågan är vad konkurrenterna måste ta till för knep för att överglänsa denna idé. Kommer vi att få se travbanor designade av Hästens eller varför inte köksutrustning à la Kungssängen, så att man både kan sova, leva och äta kungligt?

En sak verkar dock säkert, varje nytt led i utvecklingen kommer att bli mer och mer extremt.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *