Bertil Vallien
Sandgjutning och symbolik gör Valliens unikum
Bertil Vallien, f. 1938 en av våra största glaskonstnärer, mycket välkänd för sina båtar och ansikten i glas. Han har varit verksam i nära femtio år som glaskonstnär och är uppskattad såväl internationellt som inom Sveriges gränser, både för sina konstverk och för de många bruksföremål i glas han designat, som till exempel glasservisen Chateau som vi känner igen på sina karaktäristiska skruvade linjer i kupan.Han är gift med glaskonstnären Ulrika Hydman-Vallien sedan 1963 och utbildade sig till konstnär på Konstfack.
Serien glas, Chateau med över 30 år på nacken är än i dag en mycket uppskattad serie som i början av 2000-talet nådde tolv miljoner sålda glas. Den som njuter ett gott vin i dessa glas kan man förevisa sig om att varje glas är unikt och att inget är det andra likt.
Glasets nyckfullhet under designprocessen, att glasmassan vrider sig under produktionen, ett problem som Vallien från början försökt överkomma har idag blivit dess signum då Bertil förstod att det han ville uppnå inte var möjligt – han lät helt sonika glaset styra.
Bertil Vallien använder sig av metoden sandgjutning när han tillverkar sina glaskonstverk. En provisorisk gjutform av sand skapas i en form av trä och glasmassan hälls ner i sandformen för att stelna. Därmed blir varje gjutform unik och alla konstverk kan varieras i oändlighet.
Innan glasmassan hälls i formen kan där placeras olika föremål som då omsluts av glas och blir en del i det färdiga konstverket. Bertil Valliens konstverk är fulla med symbolik och detaljer, ofta i form av små figurer och ansikten.
Bertil Vallien föddes som Wallin men bytte senare efternamn, han växte upp i en starkt religiös familj som han lämnade i femtonårsåldern. Han är utnämnd till hedersdoktor vid Växjö Universitet.
För den som söker klassisk konst, en bättre servis eller bara vill njuta av Bertils klassiska drag och nycker så jobbar han än idag på det glasbruk han ursprunglig gjorde sitt namn genom, Kosta Boda.
Hur man än vrider och vänder på hans konst, och hur mycket eller lite man väljer att tycka om de enskilda pjäserna och Bertils språk så går det inte att komma ifrån att han är en glasmästare av klass som satt svensk glaskonst på kartan i långt fler länder än bara Sverige.
Bertil Vallien är en av få svenska konstnärer som lämnat ett avtryck på gallerier och museum runt om i hela världen, från Nordamerika till Japan. Något få konstnärer är förunnad idag.
Finns många, mycket fina verk av denne man. Han och hans fru har skapat mycket vakert genom tiderna. För att inte tala om hennes supervackra katter i glas.