Identifiera äkta mattor

När man talar om begreppet äkta mattor syftas normalt sett till handknutna mattor från olika orientaliska länder som Pakistan, Turkiet, Kina, Iran, Afghanistan och Indien.

Mattor som dessa har funnits sedan långt tillbaka i tiden. I tusentals år. Mattor av den här sorten är en inflytelserik del av inredningen i stora delar av världen.

Identifiera äkta mattor

Det finns också en annan typ av matta; den maskinknutna. Dessa liknar de handknutna, men håller vanligtvis inte samma höga kvalitet och säljs också för lägre summor.

Det händer då och då att oseriösa säljare erbjuder mattor som de hävdar är äkta, men som egentligen är maskingjorda.

Om det är så att man inte är så insatt i ämnet mattor, kan man använda sig av följande punkter för att ta reda på huruvida en matta är äkta eller inte.

Mönstren på maskingjorda mattor är i de allra flesta fall symmetriska. Detta är inte alls lätt att få till, då man knyter en matta för hand.

Lägger man ut en handknuten matta på golvet, och tittar längs med långsidorna, så ser man att dessa inte är helt raka. Bredden på en handknuten matta kan alltså variera flera centimeter om man mäter. Detta är inte fallet med maskingjorda mattor.

Vikten på handknutna mattor ofta högre än vikten på de maskingjorda. Handknutna mattor är också tjockare än de maskingjorda.

Fransarna på maskingjorda mattor sys på i efterhand. På handknutna mattor är fransarna en del av mattan.

På maskingjorda mattor som är lite äldre, kan man inte se mattans mönster om man vänder på den och tittar på baksidan.

En annan viktig skillnad är att äkta mattor ofta ses som en investering. Sköter man dem rätt, stiger de i värde med åren. Detta är inte fallet med maskingjorda mattor, som normalt sett tappar i värde med åren.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *