Lampor för alla tillfällen

Tycker du också att det är svårt att avgöra vilken typ av lampor som är mest lämpade för användning i olika typer av armaturer och för olika användningsområden?

Här är en liten guide över olika typer av lampor och deras egenskaper.

Lampor för alla tillfällen

LED lampor

Idag är LED lampor kanske de mest populära lamporna. LED lampor är energisnåla och alstrar ingen värme vilket gör den praktiska för de flesta användningsområden.

LED i LED lampor står för Light Emitting Diode vilket är exakt vad de är – helt vanliga små lysdioder, alltså som de där små små lamporna du hittar på elektronikapparater.

LED ger ett starkt riktat ljus och passar därför extra bra till spotlights men idag används LED tekniken i alla möjliga typer av lampor.

Det finns till exempel lampor med samma form som lysrör eller vanliga glödlampor som består av många små lysdioder – alltså LED lampor.

Förutom att LED lampor är väldigt energisnåla och inte blir varma så har de också en väldigt lång livslängd, vilket motiverar det något dyra priset som LED lampor ofta säljs till.

Halogenlampor

Halogenlampor är en annan vanlig ljuskälla idag. Halogenlampor innehåller halogengaser, oftast brom eller jod, men det är förstås inte själva gasen som lyser utan glödtråden.

Glödtråden lyser dock med mycket högre värme i en halogenlampa än en traditionell glödlampa. Halogenlampor är också relativt energieffektiva även om de kan bli väldigt varma när lampan är tänd ett tag.

Halogenlampor ligger lägre i pris än led lampor och passar även de väldigt bra som riktad ljuskälla, exempelvis i spotlights.

Halogenlampor har generellt sett kortare livstid än ledlampor men längre än vanliga glödlampor. Unikt för halogenlampan är att den till skillnad från led lampor, lågenergilampor och traditionella glödlampor inte åldras med tiden, den bibehåller nämligen sin ljusstyrka och färg under hela sin livstid.

Lågenergilampor

Lågenergilampor är en annan typ av energieffektiv belysning. När lågenergilamporna lanserades var de ganska dyra men idag kostar de inte särskilt mycket.

Lågenergilampan är egentligen samma sak som ett lysrör, fast mindre. Den producerar inte särskilt mycket värme vilket gör den mer energieffektiv och den håller mycket längre än en traditionell glödlampa.

En lågenergilampa har liksom ett lysrör en sämre färgåtergivning än de flesta andra typer av lampor och de är ganska långsamma – det tar alltid en stund från det att du tänder lampan tills du får full ljusstyrka.

Därför passar de inte särskilt bra exempelvis i hallen eller passagen där du snabbt vill ha ljust men inte planerar att vistas särskilt länge. Eftersom lågenergilampor och lysrör innehåller kvicksilver är det extra viktigt att dessa lampor källsorteras korrekt.

Andra lampor

Förutom de olika typerna av lampor finns förstås också lampor som är avsedda för ännu mer specifika användningsområden – till exempel växtlampor som är speciellt tillverkade för att ge dina växter ett ljus som de trivs i, liksom ugnslampor, olika typer av lampor för punktbelysning och en hel del andra typer av lampor.

Fråga din lampshop om hjälp – de besitter stor kunskap om vilken typ av lampor som passar din armatur eller ditt speciella ändamål. Det finns också ett antal bra lampbutiker på nätet som du kan maila och fråga nästa gång du behöver köpa någon speciell lampa.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *