Aloe Vera

Om Aloe Vera och produkterna med denna växt

Aloe vera är den växt ut det stora aloesläktet som vi känner till bäst. Men den är i själva verket bara en av drygt femhundra arter Aloe som finns, varav vår kära krukväxt är den mest kända för oss.

Om Aloe Vera och produkterna med denna växt

De vilda varianterna, aloe verans släktingar, är skiftande i form och storlek, de kan vara dvärgvarianter eller stora träd, blommande eller inte blommande.

Men de tjocka bladen har de alla gemensamt, och bryter man av dem rinner det som bekant ut den tjock, trögflytande geléaktig vätska som traditionellt stryks på irriterad hud för att lindra till exempel solsveda.

Aloe verans nyttiga egenskaper för just lindring av sveda är belagda, men det finns en uppsjö av anda krämpor som aloe vera också fått vara behjälplig vid, och huruvida det egentligen gjort någon skillnad finns det inga bevis för.

Något man vet däremot är att intag av aloe vera har en laxerande effekt, så de produkter som idag finns med aloe vera och är tänkta att förtäras, det finns flera drycker som anses vara bra när man är uttorkad, bör man kanske ta det lite lugnt med för att inte få annan effekt än den tänkta.

Just Aloe Vera i dryckesformat är kanske den produkttyp som blivit mest populär. Exempelvis så erbjuder företaget Forever Living Products en ”gul dunk” som innehåller aloe vera-juice och som räcker till ungefär en månads konsumtion.

Denna produkt till skillnad från många andra produkter av aloe vera går dock inte att köpa i butik. Istället så är det oberoende återförsäljare som säljer dessa produkter på så kallade ”homepartys”, ungefär på samma sätt som säljare från Tupperware säljer sina produkter.

Detta är både en fiffig försäljningsstrategi och en möjlighet för säljarna att bygga upp en egen ”aloe vera business”.

Traditionellt har aloe vera även använts för att behandla epilepsi och psoriasis, men det görs inte längre. Idag hittar vi aloe vera främst i hudvårdsprodukter, och bara i din lokala matbutik hittar du säkerligen fler produkter med aloe vera-innehåll på hyllan för hudvård och skönhetsprodukter.

Och på dryckeshyllan då, som sagt. Även apoteken och de störa varuhusen har många aloe vera produkter i sina sortiment, och hälsokostaffärerna har också aloe vera i sina varor.

Den aloe vera som används i dessa välgörande produkter är förvisso en släkting till alla de vilda arterna, men tros inte längre finnas kvar i sin vilda form. Nu odlas den i stora kvantiteter – både i Afrika, varifrån all aloe härstammar – men också i Nord- och Sydamerika.

En kommentar

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *